ΤΜΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

1. ΤΜΗΜΑΤΑ BAΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τα τμήματα αυτά απευθύνονται σε άτομα που για πρώτη φορά ασχολούνται με το άθλημα και θέλουν να αποκτήσουν μια γενική γνώση ναυτοσύνης και ιστιοπλοΐας. Κατά τη διάρκεια των 21 ωρών θεωρίας στη στεριά και των 55ωρών πρακτικής με το σκάφος διδάσκονται:

  • Πλεύσεις και ρυθμίσεις πανιών, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, αγκυροβολία, γήινος μαγνητισμός και πυξίδα από τον Σοφίτση Στάθη,
  • Ναυτιλία από τον απόφοιτο της σχολής Πλοιάρχων Ύδρας, Παυλίδη Μιχάλη
  • Μηχανολογία πετρελαιοκινητήρων από το μηχανικό, Ανθιμο Ανδρεάδη
  • Σωστικά μέσα από τον επιθεωρητή σωστικών, Σπανδωνίδη Βαγγέλη
  • Πρώτες βοήθειες από τον κτηνίατρο και πιστοποημένο εκπαιδευτή του European Resuscitation Council, Στάθη Συμεωνίδη

Στο τέλος της εκπαίδευσης διεξάγονται οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος, με το οποίο αποκτάτε το τυπικό δικαίωμα να κυβερνήσετε ιστιοφόρο σκάφος μήκους έως 20 μέτρα. Στη σχολή περιλαμβάνεται και διήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι, με διαμονή στο σκάφος, για απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας στην ανοικτή θάλασσα.

2. ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το καλοκαίρι γίνονται εντατικά τμήματα 7 ημερών με ταυτόχρονο ταξίδι-κρουαζιέρα στις Β. Σποράδες ή στο Β Αιγαίο. Για τον προγραμματισμό ενός τέτοιου τμήματος χρειάζεται συνεννόηση με τον εκπαιδευτή, ώστε να βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία.

3. ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ

Μετά από συνενόηση με τον εκπαιδευτή δημιουργείται τμήμα προχωρημένων για τα άτομα αυτά που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν δεξιότητες ικανές, ώστε:
-να έχουν την αυτοπεποίθεση να αρμενίσουν με ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες
-να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην δεξιοτεχνία χειρισμών του σκάφους με μηχανή ή με πανιά
-να συντηρήσουν, επισκευάσουν και γενικά να βρουν λύση σε κάθε τεχνικό πρόβλημα, που σίγουρα κάποτε θα αντιμετωπίσει κάθε yachtsman
-να ασχοληθούν με αξιώσεις με το επαγγελματικό yachting ως skippers σε ναυλωμένα σκάφη της συνεργαζόμενης εταιρίας ναυλώσεων aegeas yachting, που από το 1988 είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη εταιρία bareboat chartering στη Β. Ελλάδα.

4. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Tο τμήμα αυτό, μοναδικό στην περιοχή μας από το 2007, σκοπό έχει να διδάξει στους εκπαιδευόμενους τα μυστικά της αγωνιστικής ιστιοπλοίας και έχει βγάλει μέχρι σήμερα πολλές δεκάδες άξιων αθλητών, που πρωταγωνιστούν στους αγώνες στο Β. Αιγαίο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε Μάρτιο ξεκινά το νέο – ετήσιο – σταθερό τμήμα που μετά από πολλές προπονήσεις μετέχει σε όλους τους αγώνες Ανοικτής Θάλασσας στην περιοχή μας.

Με καμάρι ο εκπαιδευτής Στάθης Σοφίτσης δηλώνει πως με αυτούς τους μαθητές:
- νίκησε 2 φορές στην Aegean regatta (το 2010 και το 2013), το μεγαλύτερο αγώνα ιστιοπλοίας στην Ελλάδα, μεταξύ 50 σκαφών της ίδιας κλάσης
- κάθε χρόνο είναι μέσα στην τριάδα της πανελλήνιας κατάταξης ranking list της Ελληνικής Ιστιοπλοικής Ομοσπονδίας για την περιοχή του Β. Αιγαίου, λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις στην Αθήνα.
- πρωταγωνιστεί στο τοπικό πρωτάθλημα μεταξύ 15 σκαφών, που αγωνίζονται με σταθερά πληρώματα πολλά χρόνια τώρα.

Το Kavala blue city-ILIANA με χορηγία του Δήμου Καβάλας και μαθητές της σχολής κατέκτησε 3 συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα Β. Αιγαίου και το 2010 αναδείχθηκε νικητής της Aegean regatta στα ORC club H μεγάλη ζήτηση για αυτό το τμήμα και οι συνεχόμενες επιτυχίες αποτελούν την καλύτερη επιβράβευση για την πολύ συστηματική δουλειά της σχολής μας.

5. ΤΜΗΜΑΤA ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ GMDSS

Οι τηλε-επικοινωνίες στη θάλασσα γίνονται με συγκεκριμένες συσκευές εναρμονισμένες στη διεθνή νομοθεσία και στο σύστημα GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System). Ο χειριστής μίας τέτοιας συσκευής, είτε πρόκειται για έναν ασύρματο VHF, είτε για συσκευές εντοπισμού θέσης EPIRB, PLB , AIS, SART αλλά και μετάδοσης δελτίων καιρού και ειδοποιήσεων ασφάλειας NAVTEX, πρέπει να είναι εκπαιδευμένος αλλά και κάτοχος ειδικού διεθνούς διπλώματος του SRC operator. Λόγω έλλειψης κατάλληλων σχολών στην Ελλάδα παραμένει οδηγία σε παράταση και όχι εντολή!

Ο Όμιλος Θαλασσίων Αθλημάτων Καβάλας ΟΘΑΚ σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή Ανοικτής Θάλασσας Στάθη Σοφίτση ειδικά εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου για το σκοπό αυτό από την RYA Royal Yachting Association προσφέρει στους φίλους του τώρα αυτήν τη δυνατότητα. Ελάτε στον ΟΘΑΚκαι παρακολουθήστε ένα από τα ταχύρυθμα τμήματα εκπαίδευσης θεωρητικής και πρακτικής πάνω στο σύστημα GMDSS. H πρακτική γίνεται με 4 ειδικούς ασυρμάτους VHF-DSC και εξομοιωτές σε υπολογιστές.

Για όσους επιθυμούν και την πιστοποίηση του διπλώματος SRC operator σας παραπέμπουμε σε ανεξάρτητη Αγγλική αρχή εξουσιοδοτημένη από την RYA που θα πραγματοποιήσει την εξέταση σε συγκεκριμένη ημερομηνία στην Καβάλα. Tονίζουμε πως από 1/1/2014 σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία η εξέταση SRC δεν μπορεί να γίνει από τον ίδιο εκπαιδευτή που παρείχε την εκπαίδευση, όπως ακριβώς και για την απόκτηση των διπλωμάτων της Αγγλικής γλώσσας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον ανθρώπων από την περιοχή μας που ασχολούνται με την θάλασσα, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και την κοντινή Βουλγαρία αναδεικνύουν την μοναδική στη Β Ελλάδα προσφορά του ΟΘΑΚ στην ανάπτυξη και προώθηση της ναυτοσύνης.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα του ΟΘΑΚ 2510231018 και 6977060517